Grand Upright Piano 120

این پیانو Grand Upright Piano 120 دیواریِ ساخت شرکت Bosendorfer، به گفته‌ی سازندگان این پیانو، یک پیانوی گرند دیواری به حساب می‌آید. علت آن، وجود المان‌های یک پیانوی رویال در این پیانوی دیواری می‌باشد.

به خاطر داشتن ابعاد متناسب و وجود شیارهای اضافی در قسمت جلویی پیانو، به راحتی در هر اتاقی جا می‌گیرد و حجم صدای بیشتری نسبت به پیانوهای هم رده‌ی خود دارد. تمامی پیانوهای شرکت Bosendorfer در اتریش و در شهر “وین” تولید می‌شوند. از ویژگی‌های منحصر به فرد پیانوهای این شرکت، می‌توان به دست ساز بودن تمامی قطعات پیانوها اشاره کرد.

 

Grand Upright Piano 120

Grand Upright Piano 120

 

بدنه

عملکرد رزونانس این پیانو (جدای از صفحه‌ی صوتی یا SoundBoard) مانند ویولن می‌باشد. ضخامت لایه‌ی میانیِ بدنه‌ی این پیانو 10 میلیمتر است که به صورت مشبک، پوشانده شده است. این طراحی، مخصوص Bosendorfer بوده و یکی از روش‌های سنتی ساخت پیانوهای آکوستیکِ اتریشی می‌باشد. هنگامی که یک نت نواخته می‌شود، قسمت‌هایی از بدنه که از جنس صنوبر اروپایی بوده اصطلاحاً فعال می‌شوند. منظور از این فعال شدن، رزونانس نت در تمامی اجزای پیانو می‌باشد؛ و به این معناست که با نواختن هر نت، تمامی اجزای پیانو به قوی شدن نت و گرم تر شدن صدا کمک می‌کنند. این پیانو، 120 سانتی متر ارتفاع، 152 سانتی متر طول، 65 سانتی متر عمق و وزنی معادل 262 کیلوگرم دارد.

 

کلاویه ها

این سری از پیانوها به شکلی طراحی شده اند که طنین و ماندگاری صدا پس از نواخته شدن نت، بسیار شفاف و گرم باشد. در یک پیانو به هنگام نواختن نت‌های پر قدرت (Fortissimo)، میزان نیروی وارد شده به کلاویه‌ها و پیانو ممکن است بر روی نحوه‌ی صدا دهی پیانو تاثیر بگذارد (خارج از کوک به گوش برسد شود). در پیانوهای Bosendorfer بخاطر طراحی منحصر به فرد Action و کلاویه‌ها، این اتفاق صورت نمی‌گیرد و ضمناً، در طول زمان، کوک این پیانو همواره ثابت می‌ماند و کمترین میزان افت در چکش‌ها و کوک وجود دارد. از مزیت‌های این پیانو نسبت به دیگر پیانوهای دیواری هم رده، کشیده‌تر بودنِ کلاویه ها است تا نوازنده بیشترین میزان کنترل را بر روی نواختن خود داشته باشد؛ به همین دلیل، در این پیانو می‌توان به راحتی بر اساس قدرت تاچ، تغییر حجم صدا را احساس کرد. برای ساخت کلاویه‌ها از چوب صنوبر استفاده می‌شود و تمامی کلاویه‌های سفید و سیاه از یک قطعه چوب ساخته شده و همزمان با هم برش داده شده‌اند که تا حد امکان دارای ابعاد یکسان و متناسب باشند.

 

سیم‌ها

تمامی سیم‌های پیانوهای Bosendorfer از جنس فولاد بوده و در اکتاوهای بم، به دقیق‌ترین شکل ممکن، فنرهای مسی دور آن‌ها پیچیده شده است و در بم‌ترین اکتاو، از دو لایه فنر مسی برای پیچش استفاده می‌شود.

سیم‌های تمامی پیانوهای این شرکت، برخلاف دیگر کمپانی‌های تولید کننده در دنیا، به صورت جداگانه هرکدام دارای PinBlock و Capo d’Astro می‌باشند.

 

 

تولید صدا

قاب فلزی این پیانو، در ابتدا به مدت 6 ماه در شن قرار داده می‌شود که این خود باعث تقویت قاب شده و در طول زمان، به قاب این امکان را می‌دهد که به اندازه‌ی 20 تُن فشارِ وارده از طریق سیم‌ها را تحمل کند.

جنس Soundboard این پیانو از چوب صنوبر (Spruce) یک تکه است؛ دنده‌هایی که روی صفحه‌ی صوتی (با طولی تقریبا به اندازه‌ی طول صفحه‌ی صوتی) قرار دارد، موجب افزایش استحکام soundboard و دوام بیشتر کوک پیانو می‌گردد. دنده‌ها و Soundboard همزمان باهم برش داده می‌شوند.

Bridge و PinBlock این پیانو از جنس چوب افرا (Maple) می‌باشند که PinBlock این پیانو از سه لایه‌ی 7 میلیمتری افرا تشکیل شده و لایه‌ی بیرونی آن توسط چوب درخت گردو (به ضخامت 1.5 میلیمتر) پوشیده شده است.

طول یک سیم در پیانو به سه بخش تقسیم می‌شود که بخش مرکزی آن را Speaking Length (طول بازه‌ای از سیم که در تولید صدا موثر است) می‌نامند. بخش جلویی که بین گوشی‌های کوک و Agraffe (در اکتاوهای بم) و Capo d’Astro (در اکتاوهای زیر) قرار دارد و بخش انتهایی سیم (در انتهای پیانو) که بین Bridge و پیچ‌های گیرنده‌ی سیم می‌باشد. شرکت Bosendorfer تنها شرکتی است که برای پیانوهای دیواری خود از “کاپو” استفاده می‌کند.

قسمت اصلی تولید صدا بخش مرکزی است که با لرزیدن، ارتعاشات خود را به Soundboard منتقل کرده و تولید صدا می‌کند. تمامی چوب‌های به کار رفته در این پیانو، به صورت طبیعی در هوای آزاد خشک می‌شوند که این خود، باعث مقاوم ماندن چوب در طول زمان می‌شود.

 

 

پدال‌ها

این پیانو دارای سه پدال Sustain ،Mute و Soft می‌باشد.

در پیانوهای دیواری پدال Soft باعث نزدیک‌تر شدن چکش‌ها به سیم‌ها شده و موجب کاهش شدت ضربه می‌گردد که به واسطه آن حجم صدا و مانایی آن کم‌تر می‌شود. پدال Mute در پیانوهای دیواری باعث می‌شود که نواری نمدی روی سیم‌ها قرار گیرد و موجب نرم‌تر شدن صدا و کاهش حجم آن می‌گردد (مناسب تمرین). با فشردن پدال Sustain نیز، دمپرها از روی سیم‌ها بلند شده و با نواختن هر کلاویه، لرزش سیم‌ها ادامه پیدا می‌کند که به شکل چشمگیری موجب افزایش مانایی صدا (Sustain) می‌گردد.

 

منبع: ویکی پدیا